LOADING

Type to search

Зөвлөгөө

Хужир ходоод, дотор эрхтнийг цэвэрлэнэ, хордлого тайлна, цөс хөөнө

Share

Хужирын ач тусыг талаар хужир бэлтгэн нийлүүлдэг “Дөлгөөн Тамир” ХХК-ийн ажилтан Б.Нэмэхжаргалаас зарим зүйлийг тодруулсан юм.

-Манайхан хужир гэж ярьдаг ч төдийлөн хоол хүнс, ахуйн хэрэглээндээ ашиглахгүй байх шиг. Ер нь хужир ямар ид шидтэй юм бэ?

-Хужир 99 хувь эрдэмтэй, нэг хувийн гэмтэй, харин давс нэг хувь эрдэмтэй, 99 хувийн гэмтэй юм шүү дээ. Хужир бол анагаах чадвартай маш сайн бүтээгдэхүүн. Тухайлбал, даралт бууруулна, цус харвахаас сэргийлнэ, ходоод, дотор эрхтнийг цэвэрлэнэ, хордлого тайлна, цөс хөөнө, ядаргаа тайлна. Олон сайн талууд бий.

-Яаж хэрэглэх вэ?

-Хэрэглэхэд амархан. Хужирыг цайндаа байнга хийж уувал ядаргаа тайлахаас гадна харвалтаас сэргийлдэг. Ер нь хоёр литр цайнд 0.5-0.7 граммыг хийж буцалгаж уудаг. Мөн хужиртай бүлээн усаар толгойгоо угааж, хөлөө дүрвэл даралт бууна. Үүний дараа гурван орой ваннанд сууж, арчилгүй дулаан хучиж хэвтэнэ. Цээж хорсох, дотор эрхтнийг угаах буюу хордлогод орсон үед нэг аяга усанд 0.3 грамм хужир хийж буцалган бүлээнээр нь уувал сайн. Түүнчлэн аяга, сав, суулгыг угаахаас гадна боорцогны зуурмаганд ч хийж хөөлгөж болно. Үсээ хужираар угаавал намирсан зөөлөн болж хуйханд тэжээл өгдөг.

-Цайны хужир гэх юм. Тэгэхээр дотроо бас олон янз байх нь ээ?

-Хужир нь хүнсний, малын гэж хоёр янз бий. Малд хужир өгвөл өвчнөөс сэргийлнэ. Хавар зутарсан үед нь хужир долоолговол тарга тэвээрэг сайн авдаг. Ер нь өвс тэжээлийн хажуугаар малд хужир өгөхийг манай малчид эрхэмлэж ирсэн. Хужирт орсон мал гэж бий. Мал хүртэл хужир идэх дуртай байхаар хужирын ач тус их юм.

-Цайны хужирын онцлог нь юу бол?

-Найрлагад нь олон төрлийн давснаас гадна зэс, цайр, йод, төмөр зэрэг микро элементүүд бага хэмжээгээр ордог. Шимт чанар сайтай эрдэс тэжээлд тооцогддог болохоор хүний биед сайн нөлөө үзүүлдэг. Мөн хужирт нүүрс хүчлийн натрийн давс болох карбонат бикарбонат зонхиолдог онцлогтой.

-Хэр удаан хадгалаж болох вэ?

-Хужир өөрөө эрдэслэг чанартай учраас хадгалах хугацаа гэж байхгүй ээ.

-Хоолонд яаж хэрэглэх вэ?

-Ихэвчлэн цайнд хийж уудаг. Сүүтэй цайнд хийж ч болно. Яагаад гэвэл цай нь 100 хувь ус байдаг болохоор илүү шингэц сайтай байдаг л даа. Өнөө үед хүмүүс их стресст ордог болсон болохоор хужирыг хэрэглэвэл их зүгээр. Тэгээд ч үнэ хямд, байгалийн цэвэр бүтээгдэхүүн шүү дээ.

-Хаанаас олборлодог юм бэ?

-Манай орны Увс аймгийн Буулт, Архангай аймгийн Цайдам, Дөрөө цагаан, Дорнодын Шар бүрд зэрэг цөөн тооны эрдэст нуур хужирын тогтмол хурдастайгаас гадна улирлын чанартай хурдас үүсдэг. Түүнчлэн хужирын хурдас будэг тунгалаг, шарга ногоовтор өнгөтэй байдаг л даа. Мөсөн хужирын хольцоос хуурай хужирын өнгө ихээхэн шалтгаалдаг. Өөрөөр хэлбэл, шаврын хольц багатай бол өнгө нь дун цагаан байдаг гэсэн үг юм.

-Танай компанийнхан өөрсдөө очиж олборлодог юм уу?

-Үгүй ээ, нутгийн иргэд олборлоод манай компанид нийлүүлдэг. Манайх олборлосон хужирыг нь Улаанбаатарт оруулж ирж ёс журмынх нь дагуу шинжлүүлж, технологийн дагуу үйлдвэрлэлийн аргаар боловсруулан савлаж ард түмэндээ хүргэдэг.

error: Content is protected !!