₮ 0

No products in the cart.

Арвидсан хийг дарах ардын ухаан

Арвидсан хийг тухай бүр нь дарж байх нь онош мэдэгдэхгүй өвчин тусах, ядрах, сульдахаас урьдчилан сэргийлдэг гол арга юм.

1. Хиншүү, хярвас, утаа, үнэрээр дарах

– Хөх аргал, хомоолын утаа

– Ясны хиншүү

– Толгой, шийрний хярвас

– Шар эсгийний хярвас

– Хуушуур, буузны үнэр

– Цууны үнэр

– Сонгино, гааны үнэр

– Сармисны үнэр

2. Хийн цэгүүдээр илж, жигнэж, төөнөж дарах

– Халуун чулуу. (Заавал боодог, хорхогны чулуу гэхгүй. Ястай цуг буцалгасан хар, хөх өнгийн чулуу байхад болно.)

– Халуун яс

– Жигнэсэн мах

– Хуушуур

– Шар тос

– Чөмөгний тос

– Ургамлын үрийн тос

– Сүүлний үзүүрийн 5 үе дээр байдаг уураг сүүлний тос

3. Өвөрмөц хоол идэх аргаар дарах

– Ясны шөлөнд хийсэн бантан

– Хайлмаг (1-2 халбагыг халуунаар идэх)

– Цагаан тосны цөв (1-2 халбагыг халуунаар идэх)

Арвидсан хийг улаанаар дарах (дөрөв болон гурван шимтийн шөл)

150 гр буцалж байгаа усан дээр нимгэн зорж хэрчсэн гуяны бор мах, чимх бурам, 3 гр шар тос, 5 гр монгол архи, бага зэрэг давс, зуурч бэлэн болгосон шингэн гурил нэмж битүү чанаж болгоод хийн гүйдлийн цагаар өдөрт 1 удаа, нийт 3-7 удаа идэх

Арвидсан хийг цагаанаар дарах

15 гр замбайн гурилыг 5 гр шар тосонд хуурч, 1 аяга түүхий сүү хийн хөөрүүлж, чимх нунтаг цагаан гаа нэмж 3 өглөө дараалан хий хөдлөх цагаар ууна.

– Буцалсан усанд хар цай шиг өнгөтэй болтол бор бурам хутгаж, 3 гр шар тос нэмж, хий босох цагаар уувал биеийн ядаргаа арилж цус төлжүүлж, бодисын солилцоо сайжирна.

– Борви, тойг, далны тогоо яс, сүүлний үзүүрийн 5 үе ясыг хамтад нь чанаж, шөлийг нь халуунаар оочиж уух

– 50 гр монгол архинд бурам, шар тос хийж бүлээсгэж орой хий хөдлөх цагаар уух

– Мөлжсөн ясыг 6 удаа чанаж, шөлөнд нь хоол хийж идэж бай. Арвижсан хий дарахаас гадна шүд, ясыг бэхжүүлнэ.

– Өглөө хий босох цагаар 7 банштай шөл, борцтой цай уух

– Хонины махтай гурилтай шөл

– Адууны мөлжсөн ясны шөл

– Халгайн зутан

Эдгээр хоолыг ээлжлэн хэрэглэж болно.

Хий босох цагууд:

– Өглөө: 7.40-11.40

– Орой: 17.40-19.40

Хийн цэгүүд:

– Бай Ху (толгойн чанх орой дээр байдаг цэг)

– 2 чихний арын төвгөр

– 2 чихний нүх

– 2 чамархай

– Хүн хонхор

– Ооч

– Эгэмний сэтэрхий

– Эгэмний төвгөр

– Хүйс

– Умдаг ясны дээд тал

– 2 бөөр тушаа (араас)

– Олон уулзах

– Сан-Инь Жо (Өвдөгний гадна, доод талд байдаг цэг)

– 2 гарын алга, 2 хөлийн тавхай, хуруунуудын өндөг

– Гарын шуу урд 1/3 (дотор талдаа)

– Хэ-Гү (эрхий, долоовор хурууны завсар байдаг цэг)

More from the blog

Молон тойны эхийн ач хариулсан судар

Эрт цагт Бурхан багшийг энэ Замбуулинд заларч байх үед Лавай гэгч хөвгүүн эртний сайхан буянаар эцэг, эхээн өргөн хүндэлж, ах дүүсээ асран халамжилж, буяны...

Парисын дагина Эдит Пиафын ээдрээт амьдралын түүх

Францын хайр сэтгэлийн илэрхийлэл болсон, дууны бурханд хувирах увидастай Эдит Пиафын тухай өнөө хүртэл домог болон яригдаж, дурсагдсаар...  СЭТГЭЛИЙН ДУУЛАЛ “Одод”-ын гэх шинж тэмдгээс түүнд байсангүй. Өндөр...

Гаднаа бэлгэст автахгүй байх нь дияан, дотроо сэтгэл үймрэхгүй байх нь самади

Доржсүрэнгийн БОЛДБААТАР “Дияан” гэж юу болох талаар цөөнгүй удаа хөөрөлдөж байсан болохоор та бүхэн тодорхой ойлгоцтой болсон болов уу гэдэгт итгэлтэй байна. “Гаднаа бэлгэст автахгүй...

Цэл залуухан 46 насандаа буцсан ч үзэгчдийн сэтгэлд мөнхрөн үлдсэн Т.Латиф

“... Борхон зүрх минь түг түг хийнэ Бугуйн цаг маань чаг чаг хийнэ...” Ардын уран зохиолч Бавуугийн Лхагвасүрэн агсан “Алиалагчдыг бэлддэггүй юм. Тэд төрөн гардаг” гэж...