LOADING

Type to search

Зөвлөгөө

Хиамны гол амтлагч нитрит бидний эрүүл мэндэд ямар нөлөөтэй вэ

Share

Монгол Улсын хэмжээнд хиам хиаман  бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлд амт, өнгө оруулах зориулалтаар нитритийн давсыг /Е249 Е240/ өргөнөөр хэрэглэж байгаа юм.

Нитрит (Е249, Е250) – Бичил биетний өсөлтийг саатуулах, махан бүтээгдэхүүний өвөрмөц улаан өнгийг сэргээх, амтлаг чанар бий болгох, ханаагүй тосны хүчлээс үүсэх зохисгүй үнэрийг дарах зорилгоор хиамны үйлдвэрлэлд өргөн хэрэглэдэг.

Нитритийн давс хүний эрүүл мэндэд хортой нөлөө үзүүлдэг тул хэрэглээг хязгаарлаж, бүтээгдэхүүнд агуулагдах зөвшөөрөгдөх дээд хэмжээг стандартаар хуульчлан тогтоож, хатуу хяналт тавьдаг байна.

Нитрит нь үр хөврөлд хоруу нөлөө үзүүлдэг аж.  

Хоногт зөвшөөрөгдөх дээд хэмжээ биеийн жингийн 1 кг тутамд нитрит 0.4 мг-аас хэтрэхгүй байх ёстой.

Нитритийн давсыг хүнсний давстай андуурч хэрэглэх тохиолдол гардаг тул нитритийн давсыг бусад хүнснээс сайтар тусгаарлаж, зөв хадгалах шаардлагатай юм.

Зөвлөгөө

Нитритийн ноцтой хордлогын үед илрэх шинж тэмдэг

Даралт огцом унаж, пульс сул, жигд биш болж, гар хөл хөрч, амьсгаа түргэснэ.

Толгой өвдөх, чих дүнгэнэх, бие сулрах, нүүрний булчин татвалзах шинж тэмдэг илрэхээс гадна ухаан алдаж ч болно

Ихээр хөлрөх, арьс хөхрөх, амьсгаадах, толгой эргэх зэрэг хордлогын шинж тэмдэг илрэхээс гадна бие организмд А, Е, С, В1, В6 аминдэмүүд багасдаг.

Улмаар янз бүрийн сөрөг үйлчлэл, түүний дотор хорт хавдрын хүчин зүйлд тэсвэрлэх организмын чадвар буурдаг ажээ.

error: Content is protected !!