LOADING

Type to search

Зөвлөгөө Хоол, шим тэжээл Эрүүл мэнд

Даралт бууруулах хамгийн энгийн арга

Share

Гол санаа

  • Артерийн даралт ихсэх өвчтэй хүмүүс өдөрт хоёр аяга жүржийн шүүс ууснаар 12 долоо хоногийн дараа даралт нь буурчээ.
  • Судлаачид жүржийн шүүсээс олдсон флавоноид болох heperidin нь цусны даралтыг сайжруулахад хувь нэмэр оруулдаг гэж үзсэн байна.
  • Мөн жүржийн шүүс нь зүрхний эрүүл мэндэд тустай ажээ.

Байгалийн гаралтай флавоноидын ачаар жүржийн шүүс цусны даралтыг бууруулахад маш сайн сонголт болж байгааг шинэ судалгаа харуулж байна.

Хесперидин гэж нэрлэгддэг флавоноид нь жүрж, нимбэг гэх мэт цитрусын төрлийн хүнсэнд байдаг. Флавоноид бол бие махбодод антиоксидант байдлаар ажилладаг чөлөөт радикалуудын хортой нөлөөнөөс хамгаалдаг ургамлын химийн бодис юм. Хесперидин ялангуяа цусны даралт ихсэх өвчтэй хүмүүст эсвэл цусны даралт ихсэх өвчнийг бууруулах боломжтой ажээ.

“Энэхүү судалгааны хамгийн сэтгэл хөдөлгөм зүйл бол цитрусын төрлийн жимсэнд агуулагдах ургамлын гаралтай хүчирхэг нэгдэл болох heperperidin нь жүржийн шүүсийг цусны даралт бууруулахад чухал нөлөө үзүүлдэг болохыг олж мэдэхэд тусалсан яюдал юм” гэж Флорида муж улсын хоолны зүйч Гэйл Рамперсауд, RDN. Цитрусын хэлтэс, Веруэллд хэлэв. Флоридагийн тэнхимийн судалгаанд зориулж буцалтгүй тусламж, ундаагаар хангаж өгсөн боловч судалгааны дизайн, хэвлэн нийтлэх ажилд оролцоогүй юм.

Энгийн шүүс нь нэг литрт 690 миллиграмм (мг / л) гесперидин агуулдаг. Судлаачид 12 долоо хоногийн хугацаанд 100% жүржийн шүүс ба геперидинаар баяжуулсан жүржийн жүүсийг (1200 мг / л) даралт ихсэхийн өмнөх буюу 1-р шатны гипертензийн өвчтэй хүмүүст өгч систолын цусны даралтыг бууруулдаг болохыг тогтоожээ. Тэдний үр дүн 2020 оны 7-р сарын 13-ны өдөр Европын хоол тэжээлийн сэтгүүлд нийтлэгдсэн байна.

Энгийн жүржийн шүүс, баяжуулсан жүржийн шүүсүүд нь ижил төстэй давуу талуудыг харуулжээ

Судалгаанд хамрагдсан 159 оролцогчид гурван бүлэгт хуваагджээ. Бүлэг тус бүрт оролцогчид өдөрт 500 мл (ойролцоогоор хоёр аяга) 100% жүржийн баяжуулсан шүүс, ижил калори, витамин С, нимбэгийн хүчил агуулсан жүржийн шүүсийг өгсөн байна.

Ингэхэд энгийн жүүс, баяжуулсан жүржийн шүүс уусан оролцогчидын систолын цусны даралт ижил түвшинд буурчээ. Энгийн жүүс уусан хүмүүс дунджаар 6.35 миллиметр (мм.г.т.) буурч, энгийн шүүс  уусан хүмүүсийнх 7.36 мм м.у.б. буурсан байна.

Систолын цусны даралт гэж юу вэ?

Зүрхний нягтрал (“систол” гэж нэрлэгддэг) нь цусыг артери руу шахдаг. Энэ нь артерийн доторх даралтыг ихэсгэхэд хүргэдэг. Зүрхний идэвхтэй агшилтын үед гарсан цусны даралтын оргил хэсгийг систолын цусны даралт гэж нэрлэдэг. Хэвийн систолын цусны даралт 120 мм м.у.б. ба түүнээс бага байна.

Элсэн чихрийн агууламж нь цусны даралтад ашиг тустай юу?

Зарим клиник эмч нар 21 грамм байгалийн элсэн чихэр агуулсан 100% жүржийг санал болгох талаар санаа зовдог.

Хоолны дэглэм судлаач, Мелисса Рифкиний Вервелл хэлэхдээ “элсэн чихэр агуулсан ундаа биш харин жүржнээсээ гарган авсан цэвэр шүүс нь цусан дахь чихрийн агууламжийг ихэсгэж болзошгүй. Хэрэв та чихрийн шижин өвчтэй бол жүржийн шүүс таны хоолны дэглэмд оруулах хамгийн сайн ундаа биш байж болно. Энэ тохиолдолд чихрийн шижин нэмэгдэх хандлагатай байдаг” гэжээ.

Харин 100% жүржийн жүүснээс гарсан байгалийн чихрийн шингээлтийг удаашруулахад heperidin-ийн үүрэг гүйцэтгэдэг болохыг нотлох баримт бий гэж судлаач Рамперсауд хэлсэн байна. Уг ундаа нь элсэн чихэртэй содтой адил цусан дахь сахарын түвшин нэмэгдэхэд нэмэр болохгүй гэжээ.

2014 онд жимс жимсгэний шүүсийг хэрэглэдэг насанд хүрэгчдэд глюкоз ба инсулин нь мацаг барихад ямар ч нөлөө үзүүлээгүй гэсэн дүгнэлтийг гаргасан нь энэ нэхэмжлэлийг дэмжсэн мэдээлэл болжээ.

Рамперсаудын хэлснээр жүржийн шүүс нь зүрхний эрүүл хооллолтын нэг хэсэг юм. “Ямар ч хоол хүнс, ундаа нь бүх тэжээлийг өгдөг” гэж тэр хэлжээ. “Хоол хүнс эсвэл ундаагаар хангадаг шим тэжээл нь хоолны дэглэмд ямар хувь нэмэр оруулж байгааг харах нь чухал юм” гэсэн байна.

Энэ нь ямар утгатай вэ?

Гипертензи нь АНУ-д насанд хүрэгчдийн 2 хүн тутмын 1 нь нөлөөлдөг. Хоолны дэглэм ба амьдралын хэв маягийн өөрчлөлттэй, артерийн даралт ихсэлттэй хүмүүсийн 80-аас дээш хувь нь эм ууж эхэлдэг. АГ-ийн эхний шатанд байгаа хүмүүс жүржийн шүүс уух нь эмийн эмчилгээг багасгах боломжтой ажээ.

Ашиг шим

Европын хоол тэжээлийн сэтгүүлээс гаргасан судалгаанаас харахад 12 долоо хоногийн турш жүржийн шүүсийг геперидинаар баяжуулсан нь зүрхний өвчин үүсгэдэг биомаркер болох цусан дахь гомоцистеины хэмжээг бууруулж үрэвслийг бууруулдаг болохыг харуулж байна.

Рамперсауд хэлэхдээ жүржийн шүүс уудаг хүмүүс ерөнхийдөө эрүүл хоолны дэглэмийн сонголт хийх дургүй байдаг гэжээ.

“Судалгаанаас үзэхэд жүржийн шүүсийг тогтмол ууж байгаа хүмүүс хоол тэжээлийн чанар сайтай байдаг. 100% жүржийн шүүс нь эрүүл хоол тэжээлд чухал үүрэг гүйцэтгэдэг”гэсэн байна.

Эх сурвалж: verywellhealth

error: Content is protected !!